Thuisstudio Flitsset

Een flitsset wordt meestal binnenshuis gebruikt om zelf een fotostudio te maken. De belangrijkste uitgangspunten hierbij zijn dat het licht niet vanaf de camera komt (ingebouwde flitser) maar van een andere kant, bijvoorbeeld de zijkanten. Daarnaast wordt het licht vaak verzacht door een lichtvormer, bijvoorbeeld een softbox. Zo kun je een onderwerp veel natuurlijker belichten. Met een flitsset kun je spelen met licht – het voegt een compleet nieuwe dimensie toe aan je fotografie!

Er zijn heel veel opstellingen mogelijk en je bent wel een tijdje zoet om het allemaal uit te proberen. Met een vrij eenvoudige flitsset is het al mogelijk om enorm professioneel ogende portretfoto’s te maken.

Er worden geen speciale eisen aan de camera gesteld, maar het is aan te raden een spiegelreflexcamera, bridge-camera of systeemcamera te gebruiken. In elk geval geen supersimpele compactcamera (vakantiekiekjescamera). Het is namelijk belangrijk dat je snel en gemakkelijk de sluitertijd en diafragma aan kunt passen en dat de camera aan de bovenkant een flitsschoen heeft waar een triggerset (draadloze zender voor de flitsers) op gezet kan worden.

Een flitsset is eindeloos uit te breiden met extra flitsers, andere lichtvormers etc. Ook kun je voor de fotostudio heel veel handige hulpmiddelen krijgen zoals achtergronden, achtergrondsystemen en reflectieschermen. Een reflectiescherm weerkaatst licht van een andere flitser zodat je in feite weer een extra lichtbron hebt.

Studiofotografie is niet moeilijk, als je de basics van fotografie snapt (sluitertijd en diafragma) dan heb je het binnen een paar uur onder de knie.

Een flitsset is al verkrijgbaar vanaf iets meer dan 150 euro. Voor de thuisgebruiker is een set met kunststof flitsers prima: de sets zijn over het algemeen verpakt met twee statieven en twee softboxen. Het enige wat je er soms nog los bij moet kopen is een triggerset (afstandsbediening) om de flitsers vanaf je camera draadloos af te laten gaan. Bij sommige flitsssets zit deze triggerset inbegrepen, bij andere niet. Dit staat er altijd bij vermeld.

Je vindt het hier: thuisstudio flitssets

Wil je meer weten over studiofotografie? Studiofotografie eenvoudig uitgelegd

Wil je aankooptips voor studioflitsers? 5 tips voor het kopen van een flitsset


Geplaatst

in

, ,

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam controle * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.