Marumi DHG UV Filters

Marumi is een bekende producent van zeer goede, maar gunstig geprijsde camerafilters. Ze hebben hun producten ingedeeld in meerdere productlijnen zodat voor elke kwaliteits-eis (en elke portemonnee) een passend filter te krijgen is. Hierbij valt de DHG-serie op door een zeer goede prijs/prestatie verhouding.

Binnen de DHG-serie heb je onder andere polarisatiefilters, grijsfilters, beschermfilters en ook diverse effectfilters, maar de filters die we hier even onder de aandacht willen brengen zijn de Marumi DHG UV-filters.

Een UV-filter filtert logischerwijs UV-straling. Maar waarom is dat noodzakelijk? In alle eerlijkheid, in het digitale tijdperk zijn de camera’s al veel beter geworden dan in de analoge tijd met filmrolletjes. Vroeger was bij een beetje zonlicht een foto al snel vreselijk blauw en flets.

Hoewel het vandaag met de fotokwaliteit al beter gesteld is, is het nadelige effect van UV-licht nog altijd zichtbaar bij landschappen, zeker bij zonlicht. Daarom is het bij een zonvakantie (of dat nu naar een warm land of naar de wintersport is) belangrijk om een UV-filter mee te nemen omdat je daar meer felle zon hebt dan in ons koude kikkerlandje. En die kunnen je foto’s verpesten door kleurzwemen en onscherpte. Met name in de verte wordt een vakantiefoto snel wazig wanneer je geen UV-filter gebruikt.

Maar ook als je niet op vakantie bent, is zo’n filter nuttig, want wanneer er geen felle zon is, hoeft het filter dus niets te filteren, maar heeft verder ook geen nadelige invloed op je foto. Daarom laten veel mensen hem gewoon continu op hun lens zitten om zo als bescherming te dienen. Want een UV-filter vervangen is financieel aantrekkeler dan een camera-objectief vervangen: deze kwaliteitsfilters heb je al voor 20 euro (afhankelijk van de maat die je nodig hebt voor je lens).

Marumi DHG filters zijn voorzien van multicoating voor optimale lichtdoorlatendheid, hebben een matszwarte rand om reflecties tevoorkomen. Daarnaast is de buitenzijde van het filterglas eveneens zwart gemaakt om reflecties verder te verminderen. De bouwhoogte is heel plat zodat ze ook voor groothoeklenzen en fullframe-camera’s geschikt zijn.

Zie hier: Marumi DHG UV-filters.


Geplaatst

in

, ,

door